ΟΙ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ...

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΝΗΜΗΣ ΜΕ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΠΡΩΤΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Διαδραστικό παιχνίδι μνήμης με εικόνες βυζαντινών πρωτογραμμάτων όπου ζητείται η σταδιακή αποκάλυψη των εικόνων ανα ζεύγη. Στόχος είναι η εξοικείωση με τα βυζαντινά πρωτογράμματα.

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Αύριο θα μάθουμε τα διάφορα είδη των βυζαντινών ναών. Γιατί λέμε ότι αυτή η εκκλησία έχει ρυθμό βασιλική με τρούλο; Θα το μάθουμε αύριο!

Πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να γνωρίσετε τα διάφορα μέρη από τα οποία αποτελείται ένας ναός.

http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8986

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟ

Σήμερα επισκεφθήκαμε τον Ι.Ν Παμεγίστων Ταξιαρχών στη Νέα Κερύνεια για να θαυμάσουμε τις όμορφες αγιογραφίες που κοσμούν το ναό και να μάθουμε όλες τις λεπτομέρειες για τη δημιουργία τους, από τον αγιογράφο που τις αγιογράφησε. Μάζι μας ήταν οι φίλοι μας από την ΣΤ' τάξη μαζί με την κυρία τους, κ. Κατερίνα και ο Διευθυντής του Σχολείου μας. Ο κύριο Γκίνης μας είπε όλα τα μυστικά της δουλειάς του. Πιο συγκεριμένα μας μίλησε για τις διάφορες τεχνοτροπίες της αγιογραφίας (με αυγοτέμπερα, φρέσκο, πάνω σε καμβά). Μεγαλύτερη εντύπωση μας έκανε ο τρόπος που αγιογράφησε τον Παντοκράτορα στον τρούλο, γιατί έπρεπε να ανέβει σε ψηλή σκαλωσιά και μας αποκάλυψε ότι αποτελείται από 6 κομμάτια που ενώνονται με μεγάλη προσοχή και σε σημεία αθέατα. Απάντησε σε πολλές δικές μας ερωτήσεις,μας είπε ότι ζωγράφιζε από δυο χρονών και μας συμβούλεψε όταν αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε να μην το αφήνουμε.Μας συγκίνησε πολύ και μια ιστοριούλα που μας είπε με πρωταγωνιστή ένα μικρό φτωχό παιδάκι που αγαπούσε πολύ τη ζωγραφική, αλλά δεν είχε χρήματα να πάει σε σχολή. Έτσι παρακολουθούσε από την κλεδαρότρυπα όλα τα μαθήματα, χωρίς να το καταλάβει ο δάσκαλος. Αυτό το παιδάκι πήγαινε στα κρυφά κάθε βράδυ και τελειοποιούσε το πρόσωπο της Παναγίας, σε μια αγιογραφία. Όταν το έπιασε ο δάσκαλος, αντί να το μαλώσει, το ρώτησε τι δώρο ήθελε να του κάνει. Το παιδάκι απάντησε ότι ήθελε την ελευθερία του παππού του. Έτσι και έγινε. Μόνο που παράλληλα, το βοήθησαν να ακολουθήσει το όνειρό του και να γίνει ένας σπουδαίος Ισπανός ζωγράφος.
Στο τέλος, για να τον ευχαριστήσουμε για την τιμή που μας έκανε, του προσφέραμε μια εικόνα της Παναγίας που την είχαμε φτιάξει εμείς και ένα αντίτυπο από το βιβλίο μας "Ταξίδι στην Αρχαία Ελίκη" με τις υπογραφές μας. Το ραντεβού μας θα συνεχιστεί στο σχολείο, δημιουργώντας τις δικές μας αγιογραφίες με την καθοδήγηση του αγιογράφου.

 
Του προσφέρουμε ως δώρο την εικόνα που φτιάξαμε.

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Οι δικές μας χειροποίητες εικόνες για την Κυριακή της Ορθοδοξίας

Φτιάξαμε τις δικές μας εικόνες, με διάφορους Αγίους και τις πήραμε σπίτι μας.
 Πήραμε χάρτινες εικόνες και τις κολλήσαμε πάνω σε ξύλα με πολλή προσοχή για να μη τις χαλάσουμε. Στη συνέχεια η κυρία τις πήρε και τις πέρασε με ειδικό λούστρο για να παραμείνουν αναλλίωτες στο χρόνο.  Όταν τελειώσαμε, κάναμε τη δική μας αναστήλωση των εικόνων, εις μνήμην αυτής της σπουδαίας για την Ορθοδοξία μέρας.

Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ- Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ

Η ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑ


Με την ονομασία Κυριακή  της Ορθοδοξίας  φέρεται από τους χρόνους της εικονομαχίας στο Βυζαντινή Αυτοκρατορία η πρώτη  Κυριακή  της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και που πρωτοκαθιερώθηκε από τα μέσα του 9ου αιώνα.
Η  Κυριακή  της Ορθοδοξίας αποτελεί ιδιαίτερη χριστιανική θριαμβική εορτή, σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης των ιερών και σεπτών εικόνων στη Βασιλεύουσα από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα (το 842) όπου και έπαψε από το γεγονός αυτό ο μακροχρόνιος σάλος που είχε δημιουργηθεί εκ του ζητήματος των εικόνων. Στη Κωνσταντινούπολη, η αναστήλωση των εικόνων, εορτάσθηκε το έτος εκείνο με λαμπρό πανηγυρισμό και λιτανεία με μεγάλη πομπή όπου και αναθεματίστηκαν οι εικονομάχοι, συλλήβδην οι αιρετικοί και όλοι οι αναθεματηστέντες από τις Οικουμενικές Συνόδους. Στο τέλος μνημονεύθηκαν και όλοι οι "αθλητές" της ευσέβειας και της ορθόδοξης πίστης. Έτσι σε ανάμνηση εκείνου του θριάμβου της Ορθοδοξίας κάθε χρόνο επαναλαμβάνονταν στη Κωνσταντινούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας η τελετή αυτή κατά τον ακόλουθο τρόπο: Ο κλήρος (ενδημούντες και παρεπιδημούντες) μαζί με τους μοναχούς που πρωτοστάτησαν στους αγώνες υπέρ των εικόνων τελούσαν "πανήχιον υμνολογίαν" στον Ιερό Ναό της Θεοτόκου των Βλαχερνών στο τέλος της οποίας ακολουθούσε λαμπρή λιτανεία στη Μεγάλη Εκκλησία όπου παρίστατο ο Αυτοκράτορας.
 Σήμερα  σε ανάμνηση της αναστήλωσης των εικόνων, εορτάζεται σε όλες τους χριστιανικούς ναούς η " Κυριακή  της Ορθοδοξίας" όπου κατά τη λειτουργία αναγιγνώσκεται με ιδιαίτερη έμφαση περικοπή εκ της προς Εβραίους επιστολής (ια':24-26, και 32-40) όπου εκτίθενται οι αγώνες των αγίων ανδρών της Παλαιάς Διαθήκης υπέρ της πίστεως,καθώς επίσης και περικοπή από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο (α' 40 κ.έ.) όπου ιστορείται η κλήση του Φιλίππου και Ναθαναήλ που ομολογησαν τον Ιησού Χριστό ως υιόν του Θεού "Ραββί, σύ εί ο υιός του Θεού, σύ εί ο Βασιλεύς του Ισραήλ".
  πηγή: Bικιπαίδεια

 Διαβάστε και το κεφάλαιο 24 στο βιβλίο της Ιστορίας.

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΑΣ...

Με αφορμή την ενότητα ενότητα 11 στο βιβλίο της Γλώσσας, που έχει ως θέμα τα επιτραπέζια παιχνίδια...χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και παίξαμε το επιτραπέζιο  παιχνίδι μας!!! Νικήτρια ομάδα ήταν αυτή των κοριτσιών! Τα αγόρια μπορεί να θύμωσαν, αλλά η τύχη αυτή τη φορά δεν ήταν με το μέρος τους! Την επόμενη φορά, ίσως καταφέρουν να αποφύγουν την παγίδα του Υπάτιου και να βρουν τον αρχηγό των στασιαστών!!!